Föreningsaktuellt

Två glaukomföreningar planeras i Dalarna!

Bildandet av glaukomföreningar i Dalarna har nu tagit ytterligare ett steg framåt. Två stycken ska det bli har vi tänkt, en för Dalarna/Ovansiljan med säte någonstans i Moratrakten och en för Dalarna/Nedansiljan med säte i Borlänge med omnejd. Detta för att de dåliga reskommunikationerna inte ska hindra medlemmarna från att känna sig delaktiga i kommande aktiviteter.

Bildandet av föreningarna är planerat till september och än så länge finns plats i båda styrelserna för ytterligare intresserade. Är du en av dem så hör av dig till projektledare Ingrid Sjökvist, ingrid.sjokvist@glaukomforbundet.se, tel 070-542 4207.

I Borlänge bildas föreningen den 15 september (hoppas vi!) och i Mora den 16 sept. Mer information om tid och plats kommer senare!

Att ögonsjukvården i Dalarna behöver allt stöd den kan, har med önskvärd tydlighet framgått vid de öppna möten vi har hållit i Mora respektive Borlänge under våren. Läkare och ögonsjuksköterskor jobbar så mycket de bara hinner och orkar, ändå är väntetiderna långa och patienttiderna på kliniken korta. Behovet av föreningar är alltså stort också i Dalarna.

 


Glaukomföreningen Småland-Öland

har upplöst verksamheten per 31/12 2013. En ny glaukomförening har bildats i Småland med en ny styrelse sedan 2014. De cirka 95 medlemmarna i Småland-Öland har erbjudits medlemskap i den nya Glaukomföreningen Småland med säte i Jönköping.

Kalender

15 september 17:00-20:00
Informationsmöte Malmö 15 sept
Lokalförening: Skåneland

Se alla händelser

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkarna Hans Eriksson och Marcelo Ayala, så svarar de så fort som möjligt. Hans Eriksson arbetar som ögonläkare på Ögonmottagningen i Eksjö, och som ögonkirurg på Memira. Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare på Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Vi publicerar din fråga här med ett svar. Vi kan ibland behöva redigera i texten som du skriver. Får du inget svar på din fråga har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2015-05-14
Önskar diskutera med någon som har Trångvinkelsglaukom droppar ock dylikt .
Monica Josefsson, Hammarland Åland

2015-01-15
Hej ! Jag är 55 år och har glaukom. Jag har under hösten 2014 gjort två laserbehandlingar i Malmö. Mitt ögontryck är vid senaste läkarbesöket för 2 dagar sedan 55. Då skrev min läkare ut Opnol 1droppe x2 och Brimoratio 1 droppe x2 som ett tillägg till mina tidigare droppar. De droppar jag tar sedan tidigare är Pilokarpin 4% 1d x3, Cosopt 1d x2 och Monoprost 1dx1. Återbesök om ca fyra veckor. Min fråga är om inte en uppföljning vore lämplig tidigare med tanke på trycket ? och för att se hur jag svarar på behandlignen. Hur fungerar alla dessa droppar tillsammans? För 2 veckor sedan var jag i Malmö för bedömning för eventuellt ny laserbehandlig i så fall den tredje. Läkaren sa att det är högs troligt att ögat faller ihop om de gör en tredje behandling. Vilket förmodligen kommer att ske ändå och jag kommer att få ha en ögonprotes, sa läkaren som jag träffade senast. De vill jag förstås undvika till varje pris. Har svårt och ställa frågor på den ögonmottagning jag går på eftersom jag har olika läkare vid varje besök och de är väldigt ointresserade av min oro. Finns det något sjukhus eller någon läkare som är specialist på området som ni kan rekommendera ? MVH Pia
Pia Hansson, Ängelholm

Till medlemsforumet